Kırklareli Ziraat Odası > Haberler > BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

Trakya Bölgesinde buğday hasatı % 85-90 seviyelerinde olup sona yaklaşmış durumdadır. Trakya’da 2017 hasat sezonunda Buğday rekoltesi 2,0-2,5 milyon ton olarak tahmin edilmektedir. Özel sektörün bu üretim miktarının sadece 750 bin tonunu satın alabilecek kapasitesi bulunmaktadır. Geriye kalan buğday üretimi için pazar gerekmektedir. Bu büyüklükte bir üretimi satın alabilecek Toprak Mahsulleri Ofisi’nden başka bir güç yoktur.

Toprak Mahsulleri Ofisi 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da taahhütname karşılığı emanet usulü alımlara başlamıştır. Fakat 2016 yılında 28 Haziranda müdahale fiyatlarını açıkladığı halde bu yıl Temmuz ayının ortalarına geldiğimiz halde müdahale alım fiyatını açıklamamıştır. Bunun yanında buğday ithalatında uygulanmakta olan gümrük fonu buğdayda % 130’dan % 45 oranına düşürülmüştür.  Üreticilerimizin koruma kalkanı olan gümrük vergisi oranının düşürülmesi de piyasaya olumsuz olarak yansımıştır.

Gümrük fonunun düşürülmesi ve Müdahale fiyatı açıklanmaması nedenleriyle buğdayın satış fiyatı düşmektedir. Şöyle ki 28.06.2017 Çarşamba günü buğday fiyatları kalitesine göre 0,81 - 0,97 lira/kg arasında değişirken 30.06.2017 Cuma günü 0,78 - 0,85 lira/kg 12.07.2017 Çarşamba günü 0,75-0,80 lira /kg aralığına gerilemiştir. Bu fiyatlar 0,91 lira/kg olan geçen yılın Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale fiyatının altında kalmıştır. Bu durumdan özellikle borlu olup acil satış yapmak zorunda olan küçük üreticilerimiz büyük zararlar görmektedir.

Piyasaya olan ürün arzı arttıkça buğday fiyatlarının daha da aşağıya düşeceği endişesi yaşamaktayız. Bu yüzden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2017 yılındaki üretim maliyetlerindeki artışları dikkate alarak acil bir şekilde müdahale fiyatlarını açıklaması gerekmektedir.