KIRKLARELİ İLİ İSTİŞARİ HASAT KOMİSYONU KARARI
2014 yılında biçerdöverle ürün hasadının düzenli bir şekilde yürütülmesini ve en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak, balya makinesi ve biçerdöver ücretlerini kararlaştırmak amacıyla 11.06.2014 tarihinde Kırklareli Merkez Ziraat Odası Başkanı Başkanlığında, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı, Babaeski Ziraat Odası Başkanı, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı, Pınarhisar Ziraat Odası Başkanı, Vize Ziraat Odası Başkanı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Temsilcisi, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü temsilcisi ve biçerdöver işletmecileri adına Celal Onbaşı ve Tuncay Özalatur’dan oluşan Komisyon toplanmış olup, aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1- İlimizde bu yıl biçerdöverle ürün hasadında dane kayıp oranının üst sınırı maksimum % 2 olarak belirlenmiştir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır.
2- “G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi” veya “Biçerdöver Operatör Belgesi“ bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamayacaktır.
3- Hububat mahsulünün tarlanın taşlık, engebeli, olması durumunda en fazla 15 cm, düz ve tesviyeli olması durumunda ise en fazla 10 cm. yükseklikten biçim yapılacaktır. Hasat sonrasında ekili alanların çevresi sahipleri tarafından, en az 5 sıra, pulluk ile sürülerek olası anız yangınının yayılmasına karşı önlem alınacaktır. Ayrıca biçerdöver ve balya makinelerinde en az 2 adet 15 Kg.lık yangın söndürme tüpü, en az 15 m2lik tutuşmaya dayanıklı malzemeden branda ile yangını haber vermek için ses ve ışıklı ikaz cihazları bulundurulacaktır.
4-Hasat olgunluğuna gelmeyen rutubetli ve ıslak ürünler hasat edilmeyecektir. (Hasat sabah saat 09.00 – akşam 22.00 arasında yapılacaktır)
5-Tarlada yatık mahsul ve dövülmeyen başak bırakılmayacak, Yatık ürünler Başak kaldırıcısız hasat edilmeyecektir.
6-Operatörler tarafından kar amacıyla biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızları gereğinden fazla arttırılmayacaktır.
7-Operatörler hasat edecekleri her tarla için duruma göre yeniden ayar yapacaklardır.
8-Hasatta tarla sahipleri mutlaka tarlasının başında bulunacak ve biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol edeceklerdir.
9-Ürün sahipleri hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri Ziraat Odası Başkanlıkları, Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık kanalıyla en yakın Tarım Teşkilatına bildireceklerdir.
10-Üreticiler, muhtarlar, belediye başkanları köy/kasaba adına biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklardır.
11-Tescil İşlemleri yapılmamış biçerdöverlerin tescil işlemlerini bağlı bulundukları Ziraat Odalarında yaptıracaklardır.
12-Tarla sahibi ve biçerdöverci arasındaki anlaşmaya bağlı olmakla beraber 2012 yılında uygulanacak istişari mahiyetteki biçerdöverle bir dekar arazi için biçim fiyatı K.D.V. dâhil Hububatta 17,50 TL, Ayçiçeği ve Aspirde 17,50 TL, Kanolada Tabla Aparatsız biçim 17,50 TL, Kanolada Tabla Aparatlı biçim 21,00 TL, Mısırda 27,00 TL ve Çeltikte 40,00 lira’dır. Çiftçinin talebi halinde hasat edilen ürünün hasat kalıntılarının parçalanarak toprağa bırakılması durumunda biçim ücretine dekar başına 1,00 TL ilave edilerek uygulanacaktır.
13-İstişari mahiyetteki Balyalama ücretinin bir adet 25 kg’lık balya için; K.D.V. dâhil 1,80 TL. olmasına ve kararların sıhhatli bir biçimde yürütülmesi için Köy Muhtarlıklarına duyurulması hususları;
Komisyonumuzca uygun görülmüştür.