Kırklareli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kırklareli Ziraat Odası > Haberler > Şaylan; “Karahıdır Merası’nın Kiralanmaya Çalışılması Endişelendiriyor”

Şaylan; “Karahıdır Merası’nın Kiralanmaya Çalışılması Endişelendiriyor”

Kırklareli merkez ilçe Karahıdır Merasının kiralanması konusunda hayvancılıkla uğraşan üreticilerin tedirginliğini ve endişelerini dile getirmek üzere Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan, Türkiye Ziraatçılar Derneği Kırklareli İl Temsilcisi Necdet Göç, TEMA Vakfı Kırklareli İl Temsilcisi Ali Korur, Kırklareli Muhtarlar Derneği Başkanı Vedat Dengiz, Asılbeyli Köyü Muhtarı Yaşar Aksoy, Karahıdır Mahallesi Muhtarı Hüseyin Duygun ortak bir açıklamada bulundular.
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan grup adına yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: 
Meralar sadece hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılayan yerler değildir. Aynı zamanda hayvanların ihtiyaç duyduğu gezinti alanları ve kültürü yapılarak elde edilemeyecek değerdeki yem bitkisi karışımından oluşan doğal bir floradır. 
Kaba yem ihtiyacı bahanesiyle ıslah amacıyla bu yerlerin kiraya verilmesi, yıllardır kanunla korunan bu değerin geriye dönüşü olmayacak şekilde yitirilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca bu durum meraları bu zamana kadar koruyan ve kullanan köy halkı ve küçük hayvancılık işletmelerimizi rahatsız ve mağdur etmektedir. Çünkü küçük ölçekli hayvancılık işletmeleri olduklarından meraları kendilerinin kiralama imkanları bulunmamaktadır. Ancak amaç gerçekten meraları ıslah etmekse ilgili devlet kurumları tarafından yapılacak ıslah programlarına meralardan faydalanan bütün paydaşlar dahil edilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir.  
Ülkemizin toprak kaynakları olarak yüzölçümü 783.562 km²dir. Ülke ortalamasına bakıldığında, bu alanlar içinde çayır ve mera alanlarının kapladığı alan  14.6 milyon ha (% 18.6)dır (Kaynak TÜİK 2013a). Kırklareli il geneline bakıldığında ise, bu ortalamada 655 bin hektar arazi varlığının yüzde 5,3ü olan 35 bin hektar meraya sahiptir.  Dolayısıyla ülke ortalamasının çok altında olan bir mera varlığımız mevcuttur. Tarımsal ve hayvansal girdilerin maliyetleri arttırdığı bir ortamda, özellikle küçükbaş hayvancılığın süt ürünleri merkezi konumundaki ilimiz mera yönünden oldukça fakirdir.
Dar alanda hayvancılık yapmaya çalışan ilimiz üreticisi, gündemde olan Karahıdır Merasının kiralanması konusunda tedirgin olmakta ve endişe duymaktadır.
Büyük oranda kaba yem açığı bulunan ilimizde, kiralama ile bu açık daha da artacak ve üreticimiz mağdur olacaktır. Yüzde 60lık kaba yem açığımız vardır. Hayvanlarımız saman ve kesif yem ile beslenmektedir ki, bu da ya saman ağırlıklı beslemeyle hayvanlar fizyolojik olarak aç bırakılacak veya konsantre yemlerle besleyip çok para harcayıp ya çok az para kazanacak yada zarar edip işletme kapatılacaktır. (Kaynak 05 Mar 2011 Hasan ÇEBİ  Tarım il Müdürü) 
Mevcut sorunun asıl çıkış noktası il genelinde sayıları hızla artan büyük ve küçükbaş hayvan çiftlikleridir. Köylerdeki hayvan sayısı dikkate alınarak yapılan mera hesabı yerine, Çayır ve mera varlıklarımız dikkate alınarak sayıları yüzlerle ifade edilen çiftliklerin disiplin altına alınması aciliyet arz etmektedir. 
Kırklarelinde  iştigal alanı   doğa, tarım ve hayvancılık  olan  Sivil Toplum örgütleri olarak bölgemizin doğal varlıklarını koruma amacıyla, bugüne kadar gösterdiğimiz tavrı ve duyarlılığı, bundan sonrada göstereceğimizi, bu kapsamda her türlü yasal haklarımızı kullanarak, mücadeleye devam edeceğimizi  Kamuoyuna saygıyla duyururuz. (Savaş Eskici)