Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Kırklareli Çevre ve Şehircilik Müdürü Emre Kalaycı, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Fatih Balkanoğulları, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Meclis Başkanı Sami Güncan, Bulgaristanın Burgas Şehrine bağlı Belediyelerde Atık konusunda uzman olan; Kamer Ahmedov, Dimitrinka Sivenova, Svetozar Gradev, Doroteya Yamakieva, Marciela Garevoya, Ireva Gurukeva, İsmiyyu Mehmed, Velidika Veliova Marineta Nikolova, Pavlin Nihov, Vasilina Dimitrova, Antoaneta Manalova, Mandalena Manalova katıldı.
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan uygulanmaya başlanan projeye destek veren tüm herkese teşekkür ederek proje ile ilgili şunları kaydetti:
28 Mart 2013 tarihinde sözleşmesini yaptığımız, 12 ay sürecek olan ve 126 bin 812,58 Euro tutarındaki mevcut projenin genel hedefi, sürdürülebilir biyolojik atık yönetimi için kapasite oluşturma ve doğal kaynakların kullanımı ve çevre korumaya ilişkin kamu bilincinin arttırılmasıdır. Bu, yerel halkın yaşam kalitesinin geliştirilmesine katkı sağlayan çevresel kaliteyi geliştirecektir ve hedef bölgenin çekiciliğini arttıracaktır. Daha güçlü işbirliği ve bütünlüğe katkı sağlamanın önemi vurgulayarak sınır ötesi bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeyi hedefleyen CBC Programının stratejik amacına tam olarak uymaktadır. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, kültürel ve tarihi mirası için kapasitesi oluştu Projenin genel hedefi; sürdürülebilir atık yönetimi mekanizmalarının tanıtılmasıyla sınır bölgesinde yaşam kalitesinin yükseltilmesidir.
Özel hedefleri; 1- Biyolojik atık ayırımı ve kullanımı vasıtasıyla çevre koruma olanakları hakkında sınır bölgesindeki nüfusun bilincinin yükseltilmesi 2- Sınır bölgesinde ev kompost teknolojileri için yerel paydaşların kapasitelerinin geliştirilmesi. 3- Sürdürülebilir biyolojik atık yönetimi için sınır bölgesindeki çevre organizasyonları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesidir.
Kırklareli ve Burgas bölgeleri farklı işbirliği alanlarında proje ve inisiyatif geliştirmede iyi bir gelenek tesis etmiştir. Proses sürecinde çevre koruma ve atık yönetimi alanında bazı genel problemler belirlenmiştir: Atık yönetimi problemi belediye merkezlerinde belirli bir dereceye kadar çözülmüştür. Belediyeler tedbirler almasına rağmen, sınır bölgesi kırsal alanlarda biyolojik atık kullanımıyla ilgili bir karar bulunmamıştır. Hedef bölgedeki mevcut atık yönetimi sitemi, genel olarak kabul edilen azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür atık hiyerarşisine uymamaktadır. Hedef grupların temel kısıtlamaları, organik atık kullanım imkânları yetersiz bilgiye sahip olmaları ve kompost yapma tekniklerine ilişkin kapasite eksikliğidir.
Proje tüm paydaşlar arasında kapasite oluşturmayı amaçlamaktadır.( Kamu kurumları, yerel nüfus, çevresel sivil örgütleri, öğrenciler) Sürdürülebilir biyolojik atık yönetimi, çevre koruma ve doğal kaynakların korunması hakkında sınır bölgesindeki evsel kompost yapımını tüm detaylarına ilişkin temel bir çalışma yapılacaktır. (kompost yapma teknikleri, özel gereksinimler, uygun komposter seçimi, katılımcı davranışı, biyolojik atık morfolojisi, sosyal uygunluk durumu, giren ve çıkan yönlerli) Sonuç olarak, pilot kasaba ve köylerdeki ayrı işletmelere evsel kompost yapımına ilişkin eğitimler yapılacaktır. Bu işletmelere komposter temin edilecektir. Sınır bölgesindeki nüfus arasında ev kompost sistemleri vasıtasıyla biyolojik atık kullanımının tanıtımı için geniş çaplı bilgilendirme kampanyaları tertip edilecektir.
Yapılan açıklamanın ardından Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit çağlayanda bir konuşma yaparak Kırklareli Belediyesi olarak Katı Atıklar konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Başkan Çağlayan uygulamaya başlanan projeye Kırklareli Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından; Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ahmet Akbulut Atıkların Çevre Mevzuatındaki Yeri konusunda bilgilendirme yaptı. Kırklareli Ziraat Odası Proje Koordinatörü Hasan Efe Projeyi tanıttı. Uzman Mehmet Özakıncının Katı Atık Problemlerinin Çözüm Yollarından Biri Olan Kompost konusundaki sunumun ardından toplantı karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunması ile sona erdi. (Savaş Eskici)