Kırklareli Ziraat Odası

Tarihçe

Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı 1967 yılında kurulmuştur. Odamızın faaliyet alanı içerisinde 12 tane mahalle, 3 tane belde ve 40 tane köy bulunmakta olup kayıtlı üye sayısı 7529'dur.

STATÜSÜ: 6964 sayılı kuruluş kanunumuzun 5184 sayılı kanun, tüzük ve yönetmelikleri çerçevesinde Odamız, kanunda yazılı esaslar uyarınca meslek hizmetlerini görmek, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslek disiplin ve ahlakını kollayıp gözetmek, çiftçilikle işgal edenlerin mesleki hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.

GÖREVİ: Tarım ve çiftçilikle ilgili haber ve bilgileri toplamak, kamu ve özel kurum, kuruluşlara faaliyet konuları ile ilgili önerilerde bulunmak, çiftçi kayıtlarını tutmak, çiftçilikle ilgili bilgi ve belgeleri düzenleyip ilgili kuruluşlara vermek, yurt içi veya yurt dışı fuar, sergi düzenlemek ve katılmak, müsabakalar düzenlemektir.

ODA MECLİSİ: Oda meclisimiz her ayın ilk Çarşamba günü toplanıp, oda içinde veya çiftçiler arasında doğabilecek ihtilafların halline çalışmak, muhtaç çiftçi ve köylülere Odaca yapılacak teknik ve içtimai yardımları karara bağlamaktadır. Kanunun Odalara verdiği vazife ve salahiyetlerin kullanılması için, Oda İdare Heyeti tarafından hazırlanacak talimatnameleri tetkik ve tasdik etmekle hükümlüdür.

ODA YÖNETİMİ: Yönetim Kurulumuzun ise üçüncü ve dördüncü Çarşamba günleri toplanarak, mevzuat ve üst mercilerin kararları dairesinde Odanın işlerini yürütmek ve Odadan kanuni vazifelerini gerçekleştirmek için lüzumlu olan işleri yapmak. Çiftçiliğe ait veya Oda azasına müteallik belgeleri tasdik etmek, mesleki toplantılara Ziraat Odalarından gönderilecek temsilcileri seçmek görevidir.

TOPLANTI: Ziraat Odası İdari Heyeti haftada, Oda Meclisi ayda birer defa toplanarak, T.Z.O.B tarafından gönderilen genelgeler, diğer kurum ve kuruluşlardan gelen yazılar hızlı bir şekilde karara bağlanıp cevaplandırılırlar. Aynı zamanda Odamız saygınlık kazandırmak amacıyla tarımla ilgili olarak oluşturulan her komisyonda, çiftçi yararına verilebilecek her türlü destekten faydalanması için meclis içerisinden yetkili seçmek için her zaman toplanırlar.

BİNA: Çiftçimize girdileri temin etmek için bir satış yeri, destek teşvik ve kredilerin gerçek sahiplerine ulaşabilmesi, çiftçi ve üretici belgesi vermek için evrak kayıt odası, başkan odası, genel sekreter odası ve de toplantı salonu bulunmaktadır. Oda binasında gerekli olan tadilat ve onarım çalışmaları yapılarak hizmetine devam etmektedir.

FAALİYETLER: Gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek, üyelerimize daha seri ve daha doğru hizmet sunabilmek amacıyla gerekli olan donanım ve yazılımlar temin edilmiştir. Doğrudan gelir desteği çalışmalarından gerekli olan çiftçi kütükleri sağlamış, güncellenmiş, üyelerimize uzun süre hizmet edebilecek bir veri tabanı ortaya çıkarılarak çiftçilerin hizmetine sunulmaktadır.

PROJELER: AB ve Sınır Ötesi Proje kapsamında bulunan Dev Tarla Projesi ile Bil Gör Yap Projesini uygulamaktadır.