TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİv Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır.v Ay sonuna kadar pancar hasadı tamamlanmalıdır.v Ekilecek tohumlar ile ambarlarda mahsul muhafazası için mücadele yapılır.v Geç kalınmış harman işleri ile endüstri bitkileri hasadı (Pancar, pamuk, çeltik, v.s.) yapılır.v Buğday arpa ekimi en geç bu arın ortalarında bitirilmelidir.v Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işlerine devam edilir.v Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.v Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.v Tarla faresi kontrolleri yapılarak gerekli mücadele tedbirleri alınır.v Yaprak dökümünden sonra meyve bahçeleri ve bağlarda bordo bulamacı ile uygulama yapılır.v Bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.v Özellikle çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.v Seralarda son turfanda sebzelerin sulama, çapalama işlemleri yapılır.v Zirai Mücadele işlerine kışlık sebzelerde devam edilir.v Son turfanda sebzeler hasat edilerek ambalajlanır, muhafaza edilir ve değerlendirilir.v Bağlarda bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.v Bağlarda çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.HAYVANCILIK ve ARICILIK FAALİYETLERİv Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.v Sağlık taramaları yapılır.v Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.v Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ergin aşılamanın yapılmasıv Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilirv İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılırıv Hastalıktan ari işletmelerinin denetlenmesi ve kontrolü yapılırv Arılara yeteri kadar kışlık bal bırakılarak kışlatmaya alınır.v Hasat edilmiş ballar piyasaya sevk edilirv Kışlatma yeri hazırlanarak arılar buraya nakledilir. Kışlatma esnasında arıların kuzey rüzgârlarından ve rutubetten korunmasına özen gösterilir.v Ekim ayında yapılamayan varroa mücadelesi bu ay içinde bitirilir.v Kovanda yeterli düzeyde bal stokunun olup olmadığı son defa kontrol edilir. Balı az ise bal ilave edilir.v Kullanılan arıcılık malzemeleri temizlenerek işletmede uygun yerde muhafaza edilir.v Hasat sonu elde edilen ve kullanım dışı eski petekler eritilerek mum haline getirilir.