Kırklareli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Kasım

TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİ
v  Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır.
v  Ay sonuna kadar pancar hasadı tamamlanmalıdır.
v  Ekilecek tohumlar ile ambarlarda mahsul muhafazası için mücadele yapılır.
v  Geç kalınmış harman işleri ile endüstri bitkileri hasadı (Pancar, pamuk, çeltik, v.s.) yapılır.
v  Buğday arpa ekimi en geç bu arın ortalarında bitirilmelidir.
v  Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işlerine devam edilir.
v  Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
v  Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
v  Tarla faresi kontrolleri yapılarak gerekli mücadele tedbirleri alınır.
v  Yaprak dökümünden sonra meyve bahçeleri ve bağlarda bordo bulamacı ile uygulama yapılır.
v  Bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.
v  Özellikle çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.
v  Seralarda son turfanda sebzelerin sulama, çapalama işlemleri yapılır.
v  Zirai Mücadele işlerine kışlık sebzelerde devam edilir.
v  Son turfanda sebzeler hasat edilerek ambalajlanır, muhafaza edilir ve değerlendirilir.
v  Bağlarda bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.
v  Bağlarda çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.
HAYVANCILIK ve ARICILIK FAALİYETLERİ
v  Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
v  Sağlık taramaları yapılır.
v  Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
v  Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ergin aşılamanın yapılması
v  Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir
v  İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılırı
v  Hastalıktan ari işletmelerinin denetlenmesi ve kontrolü yapılır
v  Arılara yeteri kadar kışlık bal bırakılarak  kışlatmaya alınır.
v  Hasat edilmiş ballar piyasaya sevk edilir
v  Kışlatma yeri hazırlanarak arılar buraya nakledilir. Kışlatma esnasında arıların kuzey rüzgârlarından ve rutubetten korunmasına özen gösterilir.
v  Ekim ayında yapılamayan varroa mücadelesi bu ay içinde bitirilir.
v  Kovanda yeterli düzeyde bal stokunun olup olmadığı son defa kontrol edilir. Balı az ise bal ilave edilir.
v  Kullanılan arıcılık malzemeleri temizlenerek işletmede uygun yerde muhafaza edilir.
v  Hasat sonu elde edilen ve kullanım dışı eski petekler eritilerek mum haline getirilir.