Kırklareli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Şubat

TARLA, BAĞ-BAHÇE ve ZİRAİ MÜCADELE FAALİYETLERİ
v  Şubat ayının ikinci yarısından sonra soğan ve sarımsak ekilebilir.
v  Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele işleri devam eder.
v  Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli mücadeleye devam edilir.
v  Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli ilaçlamalar yapılır.
v  Tarla faresi kontrolleri sonucunda, gerekli mücadele uygulamaları yapılır.
v  Meyve bahçelerinde çeşitli zararlı ve hastalıklarla kış mücadelesi yapılır.
v  Fidan yerleri işaretlenir ve çukurları açılır.
v  Hava ve toprak şartları uygun gittiği takdirde ayın ortasından sonra fidan dikimleri yapılır.
v  Hava ve toprak şartları uygun gittiği takdirde meyvelerde ayın ortasından sonra budama çalışmaları başlanır ve devam edilir.
v  Bütün meyvelerde çeşitli zararlı ve hastalıklarla karşı bordo bulamacı atılır.
v  Seralarda yeşil soğan, roka ve marul hasadı devam eder.
v  Bağ fidan yerleri işaretlenir ve çukurları açılır.
v  Hava ve toprak şartları uygun gittiği takdirde ayın ortasından sonra bağ çubuğu dikimleri yapılır.
v  Bütün bağlarda çeşitli zararlı ve hastalıklarla karşı bordo bulamacı atılır
HAYVANCILIK ve ARICILIK FAALİYETLERİ
v  Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
v  Sağlık taramaları yapılır.
v  Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
v  Kuduz hastalığına karşı kedi ve köpeklere koruyucu amaçla kuduz aşısının uygulanır.
v  İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
v  Hastalıktan ari işletmelerin denetlenmesi ve kontrolü
v  Serosörvey çalışmalarının yapılması
v  Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara genç ve ergin aşılamanın yapılır.
v  Kovanlarda tamir ve boya işleri yapılır.
v  Çerçeve tamiri ve petek takma işi yapılır.
v  Ay sonuna doğru kovanlar kışlatma yerinden alınarak yeni yerlerine nakledilir.
v  Arı sicil defteri gözden geçirilerek kovanlar hakkında bilgi sahibi olunur.
v  Arıların beslenmesi ve kek yapımı için gerekli (şeker, bal, polen) malzemeler temin edilerek kek yapımına başlanır.
v  Bu mevsimde hava ısısının uygun olduğu durumlarda arılar dışarı çıkar. Tedbirli olmak açısından ve kovan içi ısının korunması amacıyla kovan fazla karıştırılmamalıdır.
v  Arı konaklama yeri tespit edilir.